Helt uperfekt

Kaja Gunnufsen var lei av at alt skulle være så perfekt hele tiden. Derfor valgte hun å synge om alt som gikk dritt i stedet.

Kaja Gunnufsen debuterte med låta «Desp» i 2013 og har siden den gang gjort inntrykk på mange med sine nære og intime låter. Hun har både sjel og mening i låtene sine, og er en viktig motpart til fremstillingen av at livet til enhver tid skal være så perfekt. Hennes siste låt «Unik» tar opp nettopp det.

– Jeg var drittlei av at alt skulle være så perfekt hele tiden, og det er jeg tildels kanskje fremdeles. Men heldigvis har det i den siste tiden kommet flere som ønsker å ta et oppgjør med en slik tankegang, som for eksempel Ulrikke Falch, sier Kaja.

Inspirert av fuck-ups

Man merker at Kajas låter betyr mye for henne, og det er ikke til å legge skjul på at musikken på mange måter kanskje fungerer som en slags dagbok. Det er samtidig viktig for henne å påpeke at hun ikke ønsker å blottlegge noen andre enn seg selv, da tekstene hennes både er ærlige, direkte og ufiltrerte.

Selv om hun ikke har noe bestemt inspirasjon til tekstene sine, blir Kaja inspirert av hverdagslige ting, som for eksempel en fredagskveld på byen. Kaja har alltid syntes det har vært vanskelig å skrive tekster om ting som er så vakkert og supert, og blir heller inspirert av en «fuck-up» eller to.

– Det er ikke sånn at jeg tror at jeg har det så fælt. Jeg vet jeg sikkert har det bedre en 80% av alle andre på jorda, men noen ganger må det være greit å ha det litt dritt, sier hun.

 

Mislykket coverbilde

Det er nettopp en slik fremstilling som var viktig for henne når det kom til helheten av albumet “Faen Kaja”. Coverbildet til plata er tatt fra en fullstendig mislykket photoshoot, og hun valgte helt bevisst å velge et av de mange bildene hvor hun blunket på grunn av blitsen.

– Jeg husker at jeg tenkte: Fuck it, dette føler jeg er veldig beskrivende for meg. Det er ikke sånn at ting alltid går på skinner, og jeg vil heller slå et slag for de som kjenner seg igjen i akkurat det.

Selvbevisst på tekstene

Hun var lenge spent på hvordan publikum ville reagere på nærheten og ærligheten i tekstene hennes, og det kunne til tider gjøre det utfordrende å skrive uten å bli for selvbevisst på tekstene.

Utgivelsen av Kajas første album fikk svært ulike reaksjoner. De negative responsene tok Kaja med en klype salt. Bruken av selvironi og snev av humor i tekstene gir musikken både mer liv og dybde.

Likevel forteller Kaja at hun var mer uredd før, og at hun bare skrev og ikke brydde seg om hva folk tenkte. Låtene fungerte som en slags selvterapi for henne. Etter at musikken hennes ble mer jobb enn hobby ble hun veldig ofte veldig bevisst på hva hun skrev, og hun mener selv dette er noe hun kan bli bedre på å slippe.

Særegen stemme

Før sang Kaja på engelsk, og forsøkte å kvie seg fra å bruke sangstemmen hun i utgangspunktet hadde, men hun følte raskt at hun ikke klarte å uttrykke seg så ufiltrert og rett frem som hun ønsket på den måten.

Trangen til å være ærlig og tro mot seg selv overveide resten, og på den måten ble den Kaja Gunnufsen vi kjenner i dag brakt ut i live.

– Jeg vil si at en del av veien for å blir mer tro mot meg selv, var å omfavne stemmen jeg hadde, og bruke den som en stryke framfor en svakhet.

For det er jo nettopp den unike og kanskje litt særegne stemmen hennes, og det faktum at hun synger på norsk som på mange måter utfyller tekstene, og som også gir låtene et ekstra lag av ærlighet og nærhet.

Selv om det er flere og flere artister som følger i Kajas fotspor på stien mot en mer ærlig og ekte musikk, vil Kaja gjerne se enda flere i et format som er litt mer nedstrippa og nakent.

Kaja Gunnufsen var åpenbart en del av startskuddet for motstrømmen til den strigla, perfekte hverdagen vi alle kanskje innrømmer om å ha. Her i redaksjonen er vi veldig glade for at hun turte å bryte ut av det. For at hun turte å være nettopp unik