— Vi lager podcast fordi det er gøy. Det er det viktigste

Emmy (17) og Kari (18) bruker podcasten «Siste time» til å komme nærmere som venner, og å ta opp temaer de ellers ikke ville snakket om.

Tekst: Sandra Victoria Eriksson

Foto: Sandra Victoria Eriksson

Hvem er dere?
Emmy Christina Lund og Kari Senum. Vi går andre året på medier og kommunikasjon ved Flekkefjord videregående skole, og ble kjent da vi begynte i samme klasse. Vi klikka ganske fort egentlig, og nå føles det ut som om vi alltid har kjent hverandre.

Hvordan startet prosjektet med podkasten?
Prosjektet «Siste time» startet da vi for gøy fant ut at vi kunne bruke lydstudio til å spille inn podkast. Det skjedde veldig spontant, og vi planla egentlig ingenting i forkant. Vi elsker å sitte å prate i lydstudio om alt og ingenting, og den største inspirasjonen har vi i hverandre. Vi har ikke så mye mål og ambisjoner med podkasten, men vi gjør det fordi vi syns det er gøy. Det er det viktigste.

Hvor kommer navnet «Siste time» fra?
«Siste time» gir litt den energien vi vil podkasten skal ha. «Siste time» er et positivt begrep synes vi, det er jo noe man gleder seg til. Ofte har man mistet litt fokus og tankene vandrer over på andre ting, litt sånn er det i podkasten også, mye vas og ikke så mye fokus.

Hva handler podkasten om?
Litt viktige temaer, veldig mange veldig uviktige temaer. Litt dypt og ganske mye grunt. Vi prater om det som opptar oss for øyeblikket, og gir våre synspunkt på ting. Vi er nok ikke så veldig gode til å tenke på at alt skal være så underholdende for andre, så ofte må vi stoppe oss selv fra å prate oss vekk om ting som gir null mening for andre.

Hva er gøy med å lage podkast?
Vi synes det er gøy å fortelle om våre synspunkter og meninger rundt ulike temaer. Vi ler mye, og kommer ofte inn på temaer vi ikke hadde snakket om ellers. Det er også veldig gøy når vi kan få respons på episodene fra folk vi kjenner som enten er enige eller uenige i det vi sier, eller forteller at de aldri har tenkt over saken før.

Skjermdump fra podcast

Gjør podkasten at dere kommer nærmere som venner?
Ja absolutt, først og fremst blir vi bedre kjent med hverandres meninger og tanker om alt mulig, samtidig blir dette også et felles prosjekt som vi må samarbeide om for at det skal fungere.

Vil dere anbefale andre å lage podkast for gøy?
Ja, så lenge man tenker over, og er komfortabel med, at det man sier blir offentliggjort tror jeg det kan være en morsom og lærerik erfaring og ha en podkast. Man må også være klar over at det nok ligger litt mer jobb i planlegging og redigering enn det man kanskje tror.

Hva kan andre ungdom få ut av å lage podkast?
Det er en lærerik erfaring innen både redigering, planlegging og samarbeid. Av samtalene kan man også lære å bli bedre på å uttrykke sine meninger og prøve å forstå andres synspunkter.

Har dere lært noe av prosjektet deres?
Vi har lært oss å skru på utstyret og ta opp i lydstudio. Vi er også blitt bedre i programmet Adobe Audition som vi bruker til å redigere. Publiseringen er det ikke vi som gjør. Vi sender opptaket til en lærer på studieretningen vår. Deretter er det han som publiserer de på medier og kommunikasjon sin Spotify-bruker.

Har dere noen tips til hva man burde passe på å ikke snakke om?
De fleste temaer mener vi kan prates om så lenge man snakker om dem på en respektfull måte, og passer på å ikke komme med personangrep eller ord som kan oppfattes som støtende. Hvis man noen gang trår litt feil er det viktig at man kan se sine egne feil og beklage.

Foto: Sandra Victoria Eriksson