Trekkspill på langtur

Med et unikt trekkspill fra 30-tallet, spiller Espen Barlund Nicolaisen storslagen musikk på fylkesfestivalen.

Vi møter på en spent Espen på greenrommet som gjør seg klar for årets første forestilling som finner sted i kultursalen. Som en barsk kar fra Lom forteller han oss at han egentlig ikke er så nervøs før forestillingen, men tror den følelsen kommer når han står på scena og spiller for publikum.

Espen Barlund Nicolaisen på 17 år fra Lom, deltar på UKM for første gang med sitt unike trekkspill. Under gårsdagens første forestilling spilte han sangen Karl Jerker Spelemann med sitt 81 år gamle trekkspill som kommer fra Finland.

Når vi spør Espen hvorfor han meldte seg på UKM, forteller han at påmeldingen var veldig impulsiv. Han gjorde det i siste liten, rett før påmeldingsfristen gikk ut.

Har du noen forventninger om å komme videre til festivalen?  

– Jeg har egentlig ingen forventninger om å komme videre. UKM består av mange unge talenter med et høyt nivå.

Trekkspillet til gladgutten fra Lom er et meget sjeldent og unikt trekkspill – Neco Secial 1936. Han forteller oss at det kun finnes et eksemplar av dette trekkspillet i verden som er laget av forskjellige produsenter opp gjennom årene.

Ikke bare har dette instrumentet reist i tid, men også over landegrenser. Dette trekkspillet er laget av en tidligere forretning i Sør-Finland, før det ble eksportert til Sverige. Der bodde det en trubadur i Dalarna, som eide trekkspillet før det videre fant veien til Nord-Norge. I dag er dette unike instrumentet eid av Espen selv, og han har hatt det siden våren 2016.

Hvor fikk du tak i et så gammelt trekkspill? 

– Jeg så en salgsannonse og måtte bare slå til!

Med et sjeldent trekkspill fullfører Espen en storslagen opptreden på årets første forestilling her på UKM.

Tekst: Robert Wangen og Jonas Opsahlhaugen