Dikt + Film = Sant

Mange UKM’ere møtes og inspireres av hverandre. Urté og Kristoffer endte opp med å lage film sammen.

Kristoffer Øigjord (19) og Urté Karanauskaite (17) fra Sande, møttes på UKM i 2016. Da deltok Urté med ei novelle, mens Kristoffer deltok med foto og video. Til årets UKM valgte de å kombinere talentene sine.

– Vi tenker likt om samfunnet, og har et felles ønske om å formidle et samfunnsvekkende budskap, sier Urté.

Fra Skype til bygdebesøk

Prosjektet ble til ved at Urté startet med å skrive diktet i Larsnes, der hun bor. Hun sendte det til Kristoffer i Sande, og de begynte å tenke ut hvordan filmen skulle lages. På grunn av avstanden mellom dem ble resten av planleggingen gjort over Skype. Når de endelig møttes igjen, begynte de selve filmingen.

– Kristoffer kom på besøk til meg i høstferien, og det mest ble filmet spontant. Vi gikk rundt i bygda og filmet der vi kjente at vi ville filme, sier Urté.

Kristoffer dro hjem igjen med klippene, og redigerte dem sammen for å få frem det rette budskapet til filmen.

-Vi ville skildre vår konstante reise mot en forståelse av oss selv, og vår leiting etter tilværelsens fullstendighet, forklarer Urté.

To forskjellige mennesker 

Siden Urté og Kristoffer jobber innenfor ulike fagfelt, følte de at de fikk den friheten de trengte i prosjektet. De kunne lære av hverandre, og samtidig gjøre det de var best på.

– Samarbeidet fungerte veldig bra. Vi utfyller hverandre, forteller Urté.

Gjennom hele prosjektet ga de tilbakemelding til hverandre for å få best mulig resultat. De inspirerer hverandre og opplever at de får flere ideer og tanker når de jobber sammen.

Prøver nye ting

Urté skriver først og fremst noveller, men dikt er noe hun alltid har vært glad i å lese og analysere. Hun bruker mange virkemidler fra dikt i novellene sine.

– Når jeg skriver dikt, skriver jeg med en postmodernistisk stiltone der tradisjonell riming ikke er så viktig, forklarer Urté.

Kristoffer har også testet grenser og fått prøvd ut nye ting i samarbeidet med Urté. Under UKM i fjor deltok han med en film som kom helt til landsfestivalen. Den hadde et mer humoristisk preg over seg, men denne gangen ble filmvalget mer seriøst.

-Vi vil appellere til hver enkelt med et budskap man lett kan kjenne seg igjen i, avslutter Urté.