Scenefoto på 1-2-3

Det viktigste å vite hvis du skal ta scenefoto.

Scenefotografer er som spreke kaniner som hopper rundt opp og bak scenen. Scenefoto blir nemlig ansett som en av de vanskeligste fotostilene å gjennomføre, på grunn av konstant lysskift og uforutsigbare bevegelser. Det er vanskelig å planlegge hva man skal gjøre, fordi ting skjer spontant.

De viktigeste innstillingene

Det er ISO, lukkertid og blender som bestemmer hvordan eksponeringen på bildet blir. Etter at du har tatt det første bildet, bør du sjekke lyset og justere dersom det er nødvendig.

Det er ofte lite lys i en konsertsal, så hold blendertaller nede, pump opp ISO-en, og justér deretter lukkertid etter ønsket effekt. Vær ikke redd for å ha høy ISO, selv om det kan bli kornete, det er nemlig viktigere å ha nok lys i bildet.

Hvitbalanse

Å holde styr på hvitbalansen på scenen er vanligvis et sant mareritt, men det viktigste er at menneskene i bildene ikke ser ut som om de er fra Mars. En fargetemperatur mellom 2800 og 3200 kelvin er ideelt for scenefotografering, men prøv deg frem.

Dersom hele bildet er dynket i lilla lys, kan det funke å senke saturation eller vibrance i etterbehandlingen for å få fram mer detaljer i bildet. Hvis ingenting går: Kjør bildet i svart/hvitt – det fikser alt!

RAW

For guds skyld, skyt i RAW dersom kameraet ditt har den muligheten! Et RAW-bilde er et bilde som ikke er komprimert enda, det er helt ferskt. Det betyr at det er utrolig mye mer informasjon lagret i bildene, så når du går inn i etterbehandlingen har du mye mer å jobbe med, for eksempel hvis bildet er for mørkt.

Men, når du skyter bilder i RAW-format trenger du også software for å åpne filene og redigere dem. Her er Adobe Bridge, Lightroom eller Photoshop populære alternativ.

Guess what?! Man kan fint ta gode bilder med et engangskamera, men da må komposisjonen være god. Dessuten er de beste bildene ofte de som forteller en historie!

Hvordan oppføre seg

Som en tommelfingerregel er det ikke lov å bruke blitz. Det er irriterende for publikum, og kan vere skummelt for usikre nye artister på scenen.

Publikum vil se showet og ikke deg, så kle deg mørkt og prøv å ikke være i veien.

Det en del ting du kan gjøre før du tar bildet, slik at du slipper mye redigering i etterkant. Pass på å få riktig eksponering, ha en klar idé om hva du tar bilde av og gå nærme motivet slik at du ikke trenger å croppe inn i etterkant.

Du måste flytta på dej! Sannsynligheten for at du klarer å fylle minnekortet med blinkskudd er særdeles liten hvis du bare står der i et hjørne og zoomer inn. Kryp fremfor scenen, spring bak i salen, ligg under trommesettet og skyt fra bak sceneteppet. Gjør det du må for å få bildene!

Lytt til musikken og tenk på når det er stille akustisk gitar-øyeblikk på scenen, og når du kan forvente hopping og skriking inn i mikken.

De beste bildene er de som forteller en historie.