Hva vil de høre? Bare prat?
En guide om hvordan du lager podcast.
Fra krim til skikkelig pinlige øyeblikk. Å lytte til podcasts har blitt veldig populært de siste årene. Det er både profesjonelle og amatører som lager disse. Vi har snakket med flere som jobber med radio og podcast, og her kommer en oppskrift på hvordan du kan gjøre det selv.
1. Finn et tema
Finn et tema du synes er interessant, og som engasjerer deg.
Hva som kan være viktig å tenke på:
– Hvem skal høre på podcasten, og hva vil de høre? En målgruppe vil hjelpe deg fokusere innholdet mot noe. Slik at det ikke blir «bare prat».
– Er temaet ditt aktuelt?
– Hvordan skal du vinkle det? Skal det være personlig, eller fakta-basert?
– Skal du ha en partner, eller et intervjuobjekt?
2. Fortell en historie
Mennesker elsker en god fortelling. Vi lengter etter historier. Det har vi alltid gjort. Hva har Tusvik & Tønne, S-Town, Radioresepsjonen og Uløst til felles? De forteller historier. På veldig forskjellige måter. En god historie vinner alltid.
Tusvik & Tønne: Ekstremt personlige historier fra to kjente komikere sine liv. Kjærlighet og motstand i hver setning.
S-Town: Som en god bok du aldri vil skal ta slutt. Hver episode har et underliggende tema som driver historien videre. Vi kan ikke skru av fordi det er så spennende.
Radioresepsjonen: En tar vare på lytteren, en gir motstand, en er rar. Uansett hva RR snakker om blir det morsomt – rollene deres gjør at den minste ting kan skravles om i ti minutter.
Uløst: Hvem har gjort det? En fantastisk motor for å fortelle en historie. Rundt denne motoren ligger beskrivelser av Norge på slutten av 80-tallet, hvordan samfunnet har endret seg. Hvordan et lokalsamfunn påvirkes av en tragedie.
3. Bestem lengde og format
Hvor lenge skal du prate? Husk at lytteren kan bli lei hvis du holder på for lenge. Det kan være vanskelig å holde entusiasmen oppe over lengre tid.
4. Lag et manus
Planlegg hva du skal si, og hvilke spørsmål du skal stille, hvis du har et intervjuobjekt. Selv om du kanskje skal ha en fri samtale med en partner, er det lurt å ha noen punkter å gå gjennom.
5. Skaff utstyr
Når du skal lage en podcast, trenger du utstyr som gir god lyd. Til selve opptaket trenger du først og fremst en lydopptaker og hodetelefoner. Har du en studiomikrofon er det supert. Til redigeringen trenger du en datamaskin med lydredigeringsprogram, som f.eks audacity (gratis) eller Adobe Audition.
Om du ikke har tilgang på utstyr kan du også bruke lydopptaker på mobilen, og da er neste punkt ekstra viktig!
6. Finn et rom
Valg av rom er noe av det viktigste å tenke på før opptak. Finn et rom der det ikke er folk, eller andre ting som lager støy. Det er også lurt å finne et rom som ikke har så mye klang.
7. Ta opp
Når du er ferdig med alle punktene over – ta opp! Ta deg god tid, og ta opp ting flere ganger hvis det trengs.
8. Rediger
Når opptaket er gjort, er det på tide å redigere. Klipp bort det du ikke skal ha med, og sjekk at volumet er passe. Dette er det aller viktigste. Det er også lurt å lage gode overganger mellom forskjellige klipp, og få bort klangen i klippet, hvis du får til.
9. Publiser
Podcasten er ferdig, og det er på tide å publisere. Tenk på hvor du legger den ut. Det kan være fint og lettvint å legge den ut på f.eks Soundcloud, og dele linken videre i sosiale medier. Du kan også laste den opp til f.eks iTunes.
Du har nå din egen podcast!!
10. Videreutvikling
Vil du fortsette med podcast? Sett opp en plan på hvor ofte du skal lage podcast. Spør også om tilbakemeldinger fra lytterne, slik at innholdet kan bli enda bedre neste gang.
Vi har snakket med contramagasin.no, og sammen med dem har vi laget 10 podcast-bud:
De 10 podcast-bud:
- Du skal ikke bli stressa under opptak. Sitt komfortabelt og slapp av, gjerne med noe godt drikke – obs obs! Ikke slurp i mikrofonen.
- Du skal benytte sjansen om du har den. Møter du en interessant person? Lag podcast, da vel!
- Du skal ikke ta deg selv for seriøst, slapp av og by på deg selv!
- Du skal unngå boblejakker, og andre klær som lager irriterende lyder! I radio er det derimot fritt fram til å bruke striper eller rutete skjorter.
- Du skal velge podcast over tv og film, av og til.
- Du skal ikke lage noe du ikke vil.
- Du skal ikke glemme å høre på vanlig radio!
- Du skal ikke være redd for å være personlig.
- Du skal kunne forskjellen på skjede og kjede.
- Du skal ha det gøy når du lager podcast!
Her er UKMs favoritt-podcaster:
Tusvik & Tønne – En megamorsom duo som ikke er redd for å dele fra sine egne liv.
Friår – Ulrikke Falch (aka Vilde fra Skam på NRK) snakker om alt fra tull og vas til spørsmål om livet og sånt.
BMI – Bare Moro Impro – Et humoristisk blikk på ukas nyheter.
New Yorker Radio Hour – En ukentlig miks av dybdeintervjuer og morsomme sketsjer.
Note To Self – En tech-pod om det å være menneske. Følger telefonen din med på deg? Kan du bli smartere av å tekste mens du går? Sånne ting får du svar på her!
This American Life – En podcast om mennesker og historiene deres.
Lørdagsrådet – Få de beste rådene fra Norges morsomste kjendiser!
Stuff you should know – Hvordan funker mygg? Hva er egentlig gener? Her får du svar på alt mulig rart.
How to do everything – Halvt rådgivnings-show, halvt overlevelses-guide. Her får du svar på alt fra hvordan å finne en date, til å finne vann i ørkenen.
Lykke til med podcast!