Digger å lage film, men ser aldri på Netflix

Amund Meier (18) har lært alt han kan om film fra YouTube. Forrige helg ble UKM-videoen hans vist på NRK!

Fikk du med deg MGPjr-finalen sist lørdag? I tillegg til 10 flinke MGPjr-finalister på scenen, var det som vanlig UKM-deltakere som sto for underholdningen i pausen. Før innslaget fikk vi bli med disse på den siste øvingen, pakkingen og kjoleutvelgelsen før den store opptredenen. Men hvordan lages en slik film?

– I en helg reiste jeg og en videofotograf rundt omkring i Norge for å møte UKM-ungdommene der de bodde, forteller Amund Meier (18). Han hadde ansvar for dronebildene i filmen. Det var en travel innspilling: shooten begynte i Oslo, deretter Stavern og Nodeland utenfor Kristiansand, så Averøy og Kristiansund. På en helg. Du kommer likevel ikke til å høre Amund klage.

– Jeg ble i utgangspunktet med nettopp fordi jeg fikk mulighet til å reise rundt og oppleve Norge. Drømmen er jo å kunne reise rundt og lage videoer på fulltid! Dessuten var det veldig lærerikt å se hvordan en produksjon fungerer, hvordan vi gikk fra ingenting til noe som ble veldig fett.

Lært av internett

Når han ikke er på reisefot går han siste året på videregående, og bruker stort sett fritiden på å filme og redigere. Som mange andre i hans generasjon er han selvlært takket være internett. Nå venter han på at snøen skal komme, slik at han kan stå på Twin Tip i bakkene.

– Jeg var rundt 14 år da jeg begynte å lage actionfylte ski-filmer med kompisene mine. Det brukes stort sett GoPro-er, som er praktiske og kan gi deg vinkler som du ellers ikke ville fått. Seeren får følelsen av å være der i actionen. Det er bare synd at jeg ikke får lov å fly drone i bakkene!

Det er nemlig mye å tenke på når du skal fly en drone. Foruten et drøss med regler og restriksjoner måtte Amund sjekket ut både værforholdene og nærliggende flyplasser før UKM-shooten.

– Det var et shot vi nesten ikke fikk fordi det blåste så mye. Men vi fikk det til, klippet er i videoen!

 

 

 

 

 

 

 

 

– Sjukt å sitte i salen

Alt går likevel ikke etter planen. Under selve MGPjr-forestillingen hadde han tatt turen til Telenor Arena for å henge med gjengen og å filme når videoen ble vist på lerretet.

– Mobilen fucka seg rett før, så jeg fikk ikke filmet innslaget. Det var ganske kjipt. Bortsett fra det var det fett å være der og kjenne stemningen, selv om alt gikk ganske fort. Alle som opptrådde var kjempeflinke! Hele sendingen er nøye planlagt og koreografert, og det var sjukt å sitte i salen og se på hvordan alt fungerte. Jeg var kanskje mest imponert over steadycam-operatørene som springer rundt i salen, under og på scenen. De løp som ballerinaer med kamera koblet til seg!

Til å være så interessert i video har Amund sett overraskende lite film og TV.

– Jeg har aldri sett en eneste serie-episode på Netflix. YouTube-tutorials er unntaket, ellers er jeg den i vennegjengen som har sett færrest filmer. Jeg klarer rett og slett ikke å sitte stille og være uproduktiv, jeg må alltid lage noe. Viss ikke kjenner jeg på at jeg har sløst bort tiden min.

Unntaket er nettop denne uken, da han har ligget på sofaen, vært syk og sett på Family Guy hele dagen.