Musikken som gir oss julestemning

Neiii, det er ikke Mariah Carey´s All I Want For Christmas!

Det er snart jul, og det betyr at vi kan fråtse i masse digg, klein og koselig julemusikk! Frederik, Martha og Rikke Helmine forteller om sine ultimate julefavoritter.

Heia Eva!

Ingenting er som å lene seg tilbake i en myk lenestol på hytta, med ullundertøyet og tøflene på, mens du drikker en over gjennomsnittet vellykka Toro-kakao med krem fra en halvklein julekopp, mens snøføyka går så det suser utenfor.

Ikke fortell meg at du ikke fikk julestemning etter å ha lest det du nettopp leste!

Selv om teksten over allerede fikk meg i julemodus, er det likevel noe som mangler. Noe som kunne løftet stemningen til nye dimensjoner.
Jeg snakker selvfølgelig om julemusikk. Er det én ting i denne vide verden som gir meg julestemning, må det være nettopp julemusikk.
Og da tenker jeg spesielt på en låt. Det er faktisk ikke  «All I Want For Christmas» som vi alle elsker så høyt (NOOOOT).

Det er en ett år gammel låt som tok oppmerksomheten min fra første stund. Den ga meg en helt spesiell vibe som satt meg inn en helt unik stemning jeg ikke ofte opplever å ha. Med tanke på at sangen er fra barne-tv (hehehe), nærmere bestemt en julekalender, må jeg si at jeg er ekstremt imponert over kvaliteten på låten NRK har produsert. Men det er ikke bare melodien og instrumentene som gjør låten. Enda viktigere enn det er jo selvfølgelig stemmen som synger. Og HOLY SHIT!, de kunne faktisk ikke ha funnet en bedre artist til jobben!

Så kjære Eva Weel Skram, hvis du leser dette: DU ER MAGISK! Og du har minst 80% av æren for at dette er min absolutte favoritt-julelåt!

Du begynner kanskje å bli smått irritert over at jeg enda ikke har sagt hva låta heter, og hvis du ikker allerede har dratt strekene,
så snakker jeg selvfølgelig om «Selmas sang» fra snøfall.

Terningkast 6×2!

<3 Frederik

Fra hat til elsk

Rundt denne tida i fjor romsterte eg gjennom platekompaniet sin salgsseksjon og fann min første og einaste jule-CD. Eg har eit ambivalent forhold til sjangeren, men til 30 kr kunne eg ikkje la være.

Då Mistletoe kom ut i 2011 gjekk eg i 7. klasse og var ikkje blant dei som var fan av Justin Bieber – mildt sagt. Seks år seinare har eg modna litt, lært meg den eigentlege betydninga av ordet “hat”. Det er ikkje nødvendigvis det at eg har begynt å like musikken, men eg ser ut til å ha utvikla ein halvt ironisk forkjærlighet til middelmådig rullebandsprodusert popmusikk. Du skjønar, så snart den vert utdatert nok vert slik musikk nemleg hipt og kult. I Bieber-tilfellet er det kanskje ein del nostalgi som ligg bak.

Og nettopp det å vekke nostalgi og skape god-kjensle er sjølve funksjonen til julemusikk. Foruten å sanke inn pengar frå megaforelska tenåringsjenter. Produksjonsteamet bak The Biebz har laga eit typisk album innen “popstjerne-lager-julehit”-sjangeren, og med unntak av den grusomme rap-infiserte “Little Drummer Boy” er det eit heilt greit album.

Eg er ikkje sånn innmari jule-person, men kvart år kjem det eit tidspunkt i November då eg treng ein dose godstemning. Så mens lyset mørket senker seg ute lagar eg meg ein kopp med kaffi/kakao-hybrid og putter Bieber inn i CD-spelaren.

<3 Martha

Tilbake på barnerommet

Jeg er et skikkelig julemenneske. Det er ingenting jeg liker bedre enn jul tror jeg, så for meg er det megavanskelig å velge en favoritt-julelåt, men jeg tror det må bli denne: The Chipmunk song fra Alvin og gjengen-filmen. Den høres jo ikke veldig julete ut, men for dere som har sett den første Alvin og gjengen-filmen, så vet dere at den foregår i jula.

Sangen handler om julen generelt, og at den er rett rundt hjørnet. De søte ekornstemmene gjør den skikkelig søt og barnslig. Jeg husker at jeg som liten elsket denne sangen over alt på jord. Jeg hørte på den hver jul i mange år – og det gjør jeg fremdeles.

Det beste med denne låta, og grunnen til at den gir meg så mye julestemning, er nettopp at den minner meg så mye om barndommen. En klisjé, kanskje, men sant! Når jeg hører på den, så tenker jeg på den gangen jeg var søt og liten og gledet meg til julenissen kom med pakker. Nå er jeg ikke så liten lenger, men jeg kjenner fortsatt på den forventningsfulle følelsen. Det er det som er jul for meg. 

<3 Rikke Helmine