Fire tiltak for en god mønstring

Hvordan lager man egentlig et bra arrangement?

Under storbykonferansen i Kristiansand ble vi introdusert for ungdomsstyret UGLA. Det er de som arrangerer mønstringen i Kristiansand, som er landets største lokalmønstring. Kristiansand og UGLA har fått veldig gode resultater på kort tid, og økt deltakermassen betraktelig. Her er fire tiltak for en vellykket mønstring.

I. Samarbeid mellom ungdom og voksne
Ungdom vet hva ungdom vil ha. De har de ville idéene, og et stort ønske om å bringe de til live. De voksne sitter med budsjett og ansvaret, og har et mer realistisk syn på det hele. Vi skal ikke utelukke alle ville idéer, som pyro-show og besøk av Dronningen, men vi må også tenke på økonomi, tidsskjema og ikke minst sikkerhet. Her må ungdom og voksen bli enig. Den voksne arrangøren kan invitere til møter med ungdom (her er pizza en god inngang!), ungdommene kan lage et styre, eller kanskje dere finner en annen løsning som er enda bedre? Her gjelder det å snakke sammen!

Ung eller voksen, ingen av dem skal få arrangere UKM alene. Ungdom og voksne trenger hverandre for å lage en god mønstring!

II. Fokus på møteplassen, opplevelse og læring
Vi bare må nevne dette en gang til: UKM er ikke en konkurranse! Det er ikke til å legge skjul på at det er et slags konkurranse-aspekt her, men det er ikke der fokuset burde ligge. Det er det ingen på mønstringen som får noe godt ut av. Husk at UKM først og fremst skal være en møteplass, dere man skal lære og oppleve.

Workshops er en viktig del av dette, og er noe alle deltagere bør være med på. For at alle skal være med, er det viktig å ha et bredt program som kan favne mange. Husk at UKM er mer enn sangere, dansere og tegnere. Ha et tilbud som reflekterer deltakerne, som også kan utfordre dem til å prøve noe nytt. Selv om det er fint å legge opp til læring, så er det mange som har behov for å få fri og «leke» litt på workshop også. Alt trenger ikke å være like relevant for UKM. Hva med boblefotball, mekk på motorsykler eller en ridetur?

UKM er en møteplass der man skal bli kjent med andre. Hvis man skal bli kjent, så må man prate sammen. Lag tid og sted slik at de gode samtalene kan komme. Her blir neste punkt viktig.

III. Fullverdig program med stort og smått.

Noe av det viktigste i løpet av en mønstring er forestillingene. Noen har også litt større arrangementer mot kvelden. Med så mye stort og spennende, blir det fort mange inntrykk i løpet av den korte tidsperioden. Man blir også ganske sliten. Husk å gi tid til aktiviteter med mer og mindre innhold, der skuldrene kan senkes, og praten kan flyte. Filmvisning, en rolig intimkonsert, kanskje puslespill? Eller bare skikkelig chilling, midt i kunstutstillingen?

IV. Promotering.
Husk at det ikke hjelper å ha en fet mønstring hvis ingen vet om det! Promotering er helt avgjørende for å få flere påmeldinger. Veldig mange blir vervet med av venner og familie, og med god promotering kan man nå ut til enda flere. Plakater, pop up-konserter og sosiale medier er gode arenaer å promotere på.

Det kan være fint å ha en facebook- og/eller instagramkonto, men da er det viktig å huske at det skal settes av tid til å lage innhold der. Ha en kalender eller en plan over det du skal legge ut, skriv ned viktig informasjon og frister, og lag morsomt og interessant innhold som kan legges ut utover i sesongen. Dette er noe arrangør og en ungdom burde samarbeide om, slik at rett informasjon når ut til de rette personene. Kanskje dere kan lage en plan sammen, så kan ungdommen få ansvar for kontoene? Oppfordre deltakere til å like og dele kontoene.

Når dere er godt i gang med siden, burde absolutt betalte annonser vurderes. Da har man mulighet til å nå ut til mange flere enn bare kontoens følgere, og man kan velge alder og sted på de som skal få opp annonsen. Dette er noe den voksne arrangøren må ta seg av.

Ikke bare skal folk oppdage mønstringen, men de skal bli informert. Nok informasjon forut for mønstringen gjør det tryggere, og senker terskelen for å melde seg på. I tillegg til at klokkeslett, stedsbeskrivelse og annen viktig info kommer på ukm.no, er det viktig å ha det med på alle steder der UKM promoteres.

 

Vi håper dere er inspirerte og klare for denne UKM-sesongen!