Har du hørt om Øyvind Nyborg?

Han har en utrolig viljestyrke, og bruker tiden sin ganske annerledes enn de aller fleste.

Øyvind er en 18 år gammel gutt, fra en høylytt familie i Kvam kommune, utenfor Bergen. Han startet tidlig med sang, og etterhvert prøvde han seg på opera, og skjønte raskt at dette var hans greie.

Det viktigste for Øyvind er at du får den rette «feeling» av sangen, og at han får formidlet de riktige følelsene til deg. Derfor synes han at Vinje-sangene er perfekte. Mye klassisk musikk ble laget for de høytstående og rike i samfunnet, men Vinje-sangene er mer «down to earth» som han beskriver det. De er følelsesladde sanger som også er teknisk vanskelige, men hvor handlingen er noe selv en ungdom kan relatere til.

Hans klassiske sangkarriere er svært innholdsrik. Han har rukket å være med på både UKM, Norske talenter, blitt mottaker av drømmestipendet og vært med i Midgardkonkurransen som er en klassisk musikkonkurranse i Horten. Under sangkonkurransen i Horten at han prøvde seg for første gang med en av Vinje-sangene. Øyvind innså at disse sangene passet han perfekt, og han startet å øve inn en til to sanger i uka.

Han lærte seg Vinje-sangene raskt, og hadde tidlig et ønske om å spille inn et album. Han tok kontakt med et innspillingsstudio av klassisk musikk, og startet innspillingen like etter, hvor alle ble spilt inn i løpet av en og en halv uke. Dessverre er det er ikke bare å spille et album, fordi det koster en del penger. Han søkte derfor støtte til mange ulike steder, i tillegg til et forhåndssalg av CDer. Han har også designet coveret selv.

–Du får det til om du vil.

Det er utrolig mange som gir opp halvveis fordi de ikke gidder lenger. Om du sliter med å få penger, så gjelder det bare å fortsette, fordi de kommer til slutt. Om du er lei, så må du finne det i deg selv å fortsette, fordi det er en målstrek.

Øyvind forteller at en grunn til at han liker opera er at det har et bredere register av følelser og dynamikk, enn de popsangene vi hører på i dag. For å ta Vinje-sangene som et eksempel, så handler det om alt fra at du ønsker å drepe noen, til at du ønsker å gifte deg med noen. Men for Øyvind er også noe av motivasjonen at han er den yngste som har spilt inn disse sangene, og at det er svært få som har spilt inn alle tolv sangene.

Han ser likevel ikke for seg at det blir like mye sang inn i framtiden. Han har nemlig planer om å studere film og tv-produksjon i Bergen, og har allerede begynt å jobbe litt. Han startet også et nytt prosjekt i høst, da han begynte søknadsprosessen om midler til å lage en musikkvideo til en av sangene, som han fikk innvilget i høst.