— Er egentlig bare et håp om å få spille skiva live

Klassisk pianist. Gjøgler. Te-drikker. Og kanskje en av de neste profilene i norsk punk. Hvis du enda ikke har merket deg Ramona (17), så vil du merke henne snart.Tekst: Runar Chang Nordgård

Helt siden Ramona Lundberg fylte elleve år har hun vært synlig på UKM-scenen, både alene og med band. Nå, seks år senere, har hun og bandet “Ramona’s Tea Party” sluppet sitt første album, med sangtitler som “I Am Hungry (Again)”, “I Am Good” og “Scary Me” – som en fort kan slite med å få ut av hodet. Og frem til nå har all tilbakemeldingen vært utelukkende positiv. Men hvordan kom egentlig teselskapet fra Sandefjord på banen? Det hele startet med “pappa sitt band”, noen uferdige låter og en lokalmønstring.

Fra soverom til lokalmønstring
Da Ramona gikk på grunnskolen hørte hun pappa Lutz spille trommer i flere band. Hun spilte også musikk på denne tida. Mest piano, men også litt ukulele. Som oftest spilte Ramona alene på soverommet. Men på elleveårsdagen endret dette seg.

— Det hele begynte da jeg var 11 år, fordi det var da jeg var gammel nok til å være med på lokalmønstringa i Sandefjord. Etterpå så deltok jeg igjen alene to ganger til. Da jeg deltok for fjerde gang spilte jeg låta mi “Band Tee” med et backing track fordi jeg ikke fikk ha med bandet (som består av medlemmer over aldersgrensa til UKM), hvor jeg gikk til landsfinalen i Stjørdal. Året før det gikk jeg til landsfestival i Trondheim med bandet “Identity Crisis”, forteller hun.

Band med pappa Lutz
Etter å ha spilt noen år på soverommet og på bandrommet, fikk Ramona endelig sjansen til å ta det neste steget. For omtrent to år siden, sa Christopher Haugan Lyngedal fra “Suicidal Ninja Monkeys” og “Lick ‘Em By Smiling” noe som ligner på: “Vi skal ikke starte et band med Ramona, da?” til trommis, studiotekniker og pappa Lutz. 

Bandet består av: Ramona Ellen Lundberg på vokal og gitar, Christopher Haugan Lyngedal på gitar og vokal, Espen Severin Høksnes på bass og Lutz Lundberg på trommer og vokal. Foto: Ramona’s Tea Party


De ville støtte Ramona litt ekstra, og hun grep sjansen med strak arm. Det tok ikke lang tid fra Christopher sa dette, til “Ramona’s Tea Party” ble stiftet. 

Nå, to år og en EP senere, har teselskapet gitt ut sitt første album: Steep For X Minutes. En tittel med en referanse til å brygge te, og en musikkstil av lystig power-pop med en sprinkling av punk, som har ført til at Ramona er klar for å komme seg ut på scenen og ta musikk-Norge med storm. 

Musikalsk inspirasjon
— Noe som er lagt merke til her hjemme, er at jeg viser at jeg har hørt på masse musikk. Fra jeg var liten har jeg fått høre mye forskjellig fra trommis-pappa og vokalist-mamma. Noen spesifikke navn kan være Ramones som jeg er oppkalt etter, Weezer og The Beatles. Annen musikk jeg har hørt på i nyere tid, der Christopher har mye innflytelse, er Courtney Barnett, The Regrettes og Lauran Hibberd, men også de norske banda. Alt jeg hører på mater inn i det jeg skriver. Jeg tror ikke jeg bevisst tenker over det, utenom med Green Day, da, forteller Ramona.

Med sangtekster som tar for seg alt fra laktoseintoleranse og gjensynsglede til kapitalismen og bacon snacks, går teselskapet inn med bein i nesa med tekstene til Ramona. Når vi spør om albumet har et samlet budskap svarer hun dette:

— Da jeg satt å hørte på det, tenkte jeg at dette albumet handler om mat, hunder og er sunget med unødvendig lange toner. Det går jo inn på alt fra vaskemaskiner, til tannlegebesøk, til ADHD, til det å være en ung kvinnelig musiker som tørr å si det hun mener. Det fins både et rop om fred, vonde sannheter, men også masse positiv energi! 

Foto: Merethe Flaate

Utsatte konserter
Med debutalbumet på plass har teleskapet ett mål fremover: Å spille flere konserter. Som alle band har de et sterkt ønske om å få spille skiva si live, enten det er på egen konsert, på festival eller som oppvarming for et annet band.

— Jeg prøver å ta opp kontakt med spillesteder og andre band, men alt er fortsatt veldig usikkert. Det er egentlig bare et håp om å få spille skiva live uten for store koronarestriksjoner, forteller Ramona.

Blant annet skal teselskapet spille en konsert sammen med “Blomst” på Rockeklubben i Porsgrunn. Konserten har nå blitt utsatt med omtrent to år, grunnet pandemien.

— Aldri har jeg gledet meg så lenge til en konsert før. Veldig stas å få lov til å spille med de, fordi jeg har sett de på en festival før. Det har alltid vært vanskelig for meg å få være på konserter med aldersgrenser og vergeordning, men så stilte noen fra UKM som verge for meg, og jeg fikk se “Blomst” på scenen og jeg var helt “wow”, sier Ramona.

— Da vi fikk denne muligheten ble jeg veldig ivrig. Jeg blir jo kjempeglad for hver eneste spillejobb, og spesielt når vi spiller med andre band. Man blir mer integrert i miljøet og møter kule mennesker og musikere. Vi har blant andre fått spilt med “Hudkreft” i Oslo, “Hayeminol” som også er et ungt osloband, men også “Cocktail Slippers” og “Veislakt”. Det er veldig gøy å få spille med band som du har hørt mye om og på, fortsetter hun.

— Det er veldig artig å komme litt på radaren deres. I hvert fall bandene en selv har sett opp til.

Foto: Al-X

Teselskapet er ikke over
Til sommeren håper de på å få spille på festivaler igjen. 

Om man vil vite hvor og når man kan få med seg “Ramona’s Tea Party LIVE”, så er det bare å følge med på Instagram, Facebook og TikTok.

Med fysisk plate på vei ut mot høsten, og håp om å gjennomføre noen planlagte konserter snart, har ikke Ramona og teselskapet noen planer om å trekke seg med det første. I tillegg legger ikke Ramona noe spesielt skjul på at hun stadig jobber på ny musikk og nye låter. Hun legger heller ikke skjul på muligheten for enda en utgivelse i framtida. For nå blir det å ri litt på bølgen av å ha sluppet ei ny skive, men før man vet ordet av det kan det komme et nytt prosjekt signert av teselskapet.

For å si det kort: Dette blir ikke siste gang vi kommer til å se Ramona’s Tea Party, både i platebutikken og på scenen.

Sjekk ut musikken på Urørt eller på Spotify: